عکاسی هوایی یا عکاسی از بالا یا هلی شات
عکاسی هوایی یکی از حوزههای عکاسی صنعتی به حساب میآید که دارای فنون و شیوههایی میباشد که به وسیله آن نواحی گوناگون سطح زمین در بلندی و فرازی عکاسی انجام میگیرد.
غالباً این نوع تصاویر در ارتفاعات و در هواپیما عکاسی میشوند. عکاسی هوایی دربرگیرندهی همهی تصاویری است که از کل مشخصههای روی زمین از وقایع و فراز و نشیبها تا ساختمانها و ترکیببندیها و به علاوه عکاسی از فعالیتهای نظامی را هم در برمیگیرد و غالباً به وسیلهی دوربینها و تجهیزات ویژهای تولید میگردند.
انواع عکاسی هوایی
تصاویر هوایی با نظر به نحوه و چگونگی عکاسی و کاربردهایی که در این خصوص دارند به دو گروه اصلی دسته بندی میشوند. هر کدام از این نوع تصاویر به وسیله تجهیزات پیشرفته و با شیوه و فنون حرفهای توسط عکاسان این حوزه تولید میگردند.
عکاسی هوایی عمودی
در این حالت از عکاسی کانون و پایهی دوربینی که به منظور عکاسی آماده شده است در قیاس با سطح زمین به حالت قائم قرار گرفته میشود. این حالت از تصاویر هوایی رایجترین شکل تصویر هوایی به شمار میآیند.
عکاسی هوایی افقی
در این حالت از عکاسی هوایی محور دوربین به گونهای تمام به حالت افقی قرار گرفته است و در تصاویر عکاسی شده عرض مورد نظر تماماً مشهود و نمودار میباشد.
انجام عکاسی هوایی
عکاسی هوایی یا هلی شات توسط یک دوربین پیشرفته که به سمت زمین در بالن و یا هوانورد افراشته شده است ، انجام میشود. نحوه قرار گیری دوربین ، مدار و جهت راههایی هوایی حرکت در هوا ، اوجگیری و بلندی از سطح زمین به گونهای طرح ریزی و مدل سازی میشود که تصویر دلخواه تولید گردد. آنگاه دوربین به صورت خودکار در بازه و مسافت و ارتفاعات مشخص از سوژه عکاسی میکند. در گوشهی تصویر هوایی تهیه شده شماره تصویر ، فوکوس لنز دوربین ، بلندی از سطح زمین ، مقیاس نسبی تصاویر ، زمان عکاسی و موقعیت و جهت کانون نوری با سطح زمین درج میشود. غالباً تصاویر هوایی در سایز و ابعاد ۲۳*۲۳ تهیه میشوند.
انواع دوربینهای مورداستفاده در عکاسی هوایی
دوربینها یکی از کلیدیترین و مهمترین ابزار و امکانات به مظور تولید تصاویر هوایی استاندرد هستند. این مدل از دوربینها غالباً سطح و اندازهی گستردهتری در مقایسه با دوربینهای عادی دارند و از فوکوس دقیقتری برخوردارند. لنزهای به کار گرفته شده در این مدل از دوربینها متریک هستند. این نوع دوربینها برخوردار از لنزهای متریک با انحنا و قوس پایدار و بدون حرکت و از ۲۰ میکرون نیز کوچکتر میباشند.
- دوربینهای آنالوگ
دوربینهای آنالوگ دستگاهی برای ثبت عکس بر روی فیلم عکاسی میباشد. سایز تصاویر در این دسته از دوربینها غالباً ۲۳*۲۳ است. این دوربینها از ۵ بخش هستهای و کلیدی ، ساق الحاق به قاب و تنه ، لنز و قاب و تنهی دوربین ، دستگاه مهار و پایش دوربین ، محفظهی فیلم و چشم رهیابی دوربین تشکیل شدهاند.
- دوربینهای رقومی
این مدل از دوربینهای امروزی ، در نوع گوناگون با نمایش خطی و نمایش سطحی وجود دارند. دوربینهای نمایش خطی بسیار مشابه به دستگاههای عکاسی ماهوارهای عمل میکنند و به منظور بهرهگیری از آنها به دستگاهها و ابزارهای تشخیص وضعیت و محل ماهوارهای احتیاج میباشد. دوربینهای نمایش سطحی خیلی مشابه دوربینهای آنالوگ عمل مینمایند. استفاده از دستگاه تشخیص وضعیت و محل ماهوارهای با آن که امتیازاتی دارد ولی در این مدل از دوربینها الزامی نمیباشد.
مزایا و معایب عکاسی هوایی
از فواید عکاسی هوایی یا هلی شات نشان دادن همهی وقایع سطح زمین ، راحتتر و کم قیمت بودن تولید آن ، تهیه فوری تصویر و نشان دادن همهی نواحی ناپیدا و تاریک مورد احتیاج و به علاوه نشان دادن تصویر حقیقی ارتفاعات و وقایع زمین را میتوان نام برد.
از نقایص و مشکلات عکاسی هوایی یا هلی شات میتوان به تغییر کردن مقیاس تصاویر ، به گونهای که هر اندازه از کانون تصویر فاصله میگیریم مقیاس هم دچار دگرگونی در تمام نواحی میشود و همچنین ممکن است وقایع و موارد جزئی به وسیله وقایع گستردهتر و عظیمتر مخفی گردد و بدین صورت در عکسهای عکاسی شده قابل مشاهده و واضح نباشند. تصاویری که در عکاسی هوایی یا هلی شات تهیه میشوند احتیاج به تعلیمات و تمرینهای ویژه و عکاسان حرفهای دارد و در جهت فعالیت در این شاخه احتیاج به تجهیزات و ابزاهای حرفهای و پیشرفتهای میباشد.